10/4/17

S'acosta Sant Jordi i us recomano alguns llibres de viatges (2)

Avui la segona proposta literària per Sant Jordi, anem a la Mediterrània:

CRETA, ENTRADA AL LABERINT de Ramón Cardona 

Creta, entrada al laberint no és un llibre de viatges convencional. L’autor intenta deixar entreobertes moltes de les portes d’accés a l’illa a fi que el visitant no esdevingui tan sols un simple turista d’ombrel·la i after sun, sinó que pugui també aprofundir en el caràcter i la personalitat de l’illa més gran de Grècia. Un poble rere l’altre ha cobejat i ocupat l’illa en els diferents períodes històrics. Només així podem entendre l’arquitectura mestissa de l’illa, barreja d’elements mediterranis, bizantins, venecians, turcs i fins i tot egipcis.

Creta brilla ja com un estel a l’època del bronze, i es parla també de com els grecs van hel·lenitzar l’illa i de com, després d’aquests, van anar passant romans, àrabs, bizantins, francs, venecians, turcs, russos, egipcis, italians, alemanys. L’autor aborda també el paisatge físic, amb tots els seus matisos i gradacions.

El llibre repassa les principals personalitats, els homenots de l’illa, polítics com Venizelos, el gran etnarca del poble grec, músics com Xiluris, l’arcàngel de Creta, escriptors incommensurables com Kazantzakis i pintors deslocalitzats com Doménikos Theotokópulos, El Greco. Hi ha temps per parlar de literatura, dels principals autors… I l’autor també parla de la Creta actual: les preocupacions dels cretencs que avui habiten l’illa, les olives —el principal conreu—, la indústria turística, la crisi econòmica, els formatges que elaboren els pastors de Creta, etc.

Enllaç per comprar-ho
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...